Een veel voorkomende bepaling in de akte van huwelijkse voorwaarden is een verrekenbeding. Dit kan een periodiek of finaal verrekenbeding zijn. In beide gevallen moet ingeval van scheiding, als niet al periodiek is verrekend, (alsnog) verrekening plaatsvinden van de waarde van in principe alle tijdens het huwelijk verkregen vermogensbestanddelen. Ingeval van een periodiek verrekenbeding geldt dit alleen als en voorzover die vermogensbestanddelen zijn bekostigd met verrekenbaar inkomen.
Soms is het verrekenbaar inkomen (overgespaard inkomen) er nog op spaarrekeningen; dan moet dat geld alsnog verdeeld worden. Maar vaak is het overgespaarde inkomen uitgegeven aan consumpties of voor aankoop van goederen. Als er goederen van zijn aangekocht, dan zullen die goederen verrekend moeten worden. Is verrekenbaar inkomen besteed aan aflossing van een hypothecaire lening (al dan niet via een verpande polis bij een aflossingsvrije hypothecaire lening), dan wordt dit beschouwd als investeren in de woning, waardoor de waarde van de woning verrekend zal moeten worden.
Verrekenen houdt in dat de eigenaar van het vermogensbestanddeel aan de andere echtgenoot de helft van de waarde uitkeert. Het vermogensbestanddeel zelf hoeft dus feitelijk niet verdeeld te worden, maar blijft diens eigendom.
Het is goed om te weten dat het u vrijstaat samen anders af te wikkelen. De mediator zal u de mogelijkheden/wegen voorhouden.
Vermogensbestanddelen die zijn geërfd door een echtgenoot of geschonken gekregen of vermogensbestanddelen die een echtgenoot al in eigendom heeft verkregen vóór het huwelijk (staat van aanbrengsten), hoeven niet verrekend te worden.
Schulden vallen niet onder het verrekenbeding en kunnen niet worden verrekend. U kunt onderling – onder begeleiding van de mediator - afspraken maken over hoe met de schuld om te gaan: de ene echtgenoot neemt de schuld voor zijn rekening onder vrijwaring van de ander, of u zult de schuld 50/50 of in een andere verhouding aflossen, of de schuld blijft “onverdeeld” en u maakt afspraken over de verdeling van de lopende lasten (rente, aflossing) verbonden aan die schuld. Let echter op de externe aansprakelijkheid.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.