Het kan zijn dat u onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd. In dat geval is een akte opgemaakt. Een akte van huwelijkse voorwaarden wordt voor of tijdens het huwelijk opgemaakt door de notaris. U bent daarvoor samen naar de notaris geweest, die als het goed is met u beiden heeft overlegd en u beiden heeft geïnformeerd over de inhoud van de akte.
Als u op huwelijkse voorwaarden trouwt, dan betekent veelal (tenzij anders staat vermeld in de akte) dat er geen gemeenschap van goederen ontstaat, zodat in beginsel alles wat u heeft aan goederen of schulden van uzelf blijft en bij scheiding niet met uw echtgento(o)t(e) gedeeld hoeft te worden (koude uitsluiting).
Er is daarom soms een “staat van aanbrengsten” gehecht aan de huwelijkse voorwaarden, waarin staat opgesomd welke goederen en schulden u beiden reeds had voordat u trouwde. Ingeval van scheiding kan met deze staat van aanbrengsten worden aangetoond welke goederen en schulden niet met de ander gedeeld hoeven te worden. Mogelijk zijn aangebrachte goederen vervangen of verkocht. Tijdens de mediation zal dit besproken worden.
De mediator bespreekt uitvoerig met u wat uw huwelijkse voorwaarden inhouden, inventariseert samen met u welke vermogensbestanddelen er zijn en wat daarmee moet gebeuren en informeert u over de details.
De mediator zal u over de wettelijke bepalingen over verdelen en/of verrekenen informeren en uitleg geven hoe dit zou moeten worden toegepast. Als u een andere wijze van verdelen of verrekenen voor ogen heeft, dan zal de mediator u informeren over de gevolgen die dat eventueel zal hebben, juridisch maar ook fiscaal. Andere afspraken maken dan overeengekomen in de huwelijkse voorwaarden staat u namelijk vrij.
De mediator zal u vragen alle relevante stukken aan te leveren, die nodig zijn om deze inventarisatie te doen en deze informatie aan u te verstrekken. Het gaat dan om bijvoorbeeld polissen, (spaar)bankafschriften, afschriften van beleggingsrekening, hypotheekakte, taxatierapport woning / auto, vennootschapsovereenkomst, jaarstukken bedrijf en huurovereenkomst.
Samen met de mediator komt u vervolgens tot afspraken over verrekening en eventuele verdeling.
Ook als u huwelijkse voorwaarden heeft laten opmaken, ook wanneer er 'koude uitsluiting' is overeengekomen, kan er echter sprake zijn van gemeenschap.
Lees meer >
Ook ingeval van huwelijkse voorwaarden zal een peildatum voor omvang en waardering van hetgeen te verdelen / te verreken is, moeten worden vastgesteld. Lees meer >
Een beding dat veel in huwelijkse voorwaarden voorkomt, is die waarin afspraken zijn opgenomen over de verdeling (draagplicht) van de huishoudelijke kosten tussen de echtgenoten. Lees meer >
Een veel voorkomende bepaling in de akte van huwelijkse voorwaarden is een verrekenbeding. Dit kan een periodiek of finaal verrekenbeding zijn.
Lees meer >