Als u voordat u ging trouwen niet door een notaris huwelijkse voorwaarden heeft laten opmaken, dan bent u getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent in beginsel dat alles wat u samen of één van u bezit of aan schulden heeft, in de gemeenschap valt en dus in beginsel ook 50/50 tussen u beiden verdeeld moet worden bij scheiding.
Er is een aantal uitzonderingen, zoals verknochte goederen of schulden, pensioenrechten, erfenis of schenking onder uitsluitingsclausule.
U kunt er samen voor kiezen om bepaalde goederen en/of schulden niet te verdelen, maar onverdeeld te laten. Het is meestal aan te raden om in dat geval goede afspraken te maken en vast te leggen over hoe u in de periode van verdeeldheid wenst om te gaan met die onverdeelde goederen en/of schulden, zoals bijvoorbeeld wie welke kosten daarvan draagt of wie het beheer/bestuur zal hebben. De mediator zal u informeren over de (juridische en fiscale) gevolgen van onverdeeld laten en zal u helpen bij het maken van verdere afspraken.
Ook als u wel huwelijkse voorwaarden heeft laten opmaken, kan er ook sprake zijn van gemeenschap. U kunt gezamenlijk een goed in eigendom hebben, zoals een woning die op beider naam staat en/of een hypothecaire lening. Verder kan in de huwelijkse voorwaarden bepaald zijn dat er een beperkte gemeenschap aanwezig is, bijvoorbeeld een gemeenschap van inboedel of woning. Ook die gemeenschappen moeten in principe gedeeld worden ingeval van scheiding.
Tijdens de mediation (bemiddeling) zal de mediator samen met u inventariseren welke goederen en/of schulden er zijn en wat daarmee moet gebeuren. De mediator zal u over de wettelijke bepalingen over verdelen en/of verrekenen informeren en uitleg geven hoe dit zou moeten worden toegepast. Als u een andere wijze van verdelen of verrekenen voor ogen heeft, dan zal de mediator u informeren over de gevolgen die dat eventueel zal hebben, juridisch maar ook fiscaal.
De mediator zal u vragen alle relevante stukken aan te leveren, die nodig zijn om deze inventarisatie te doen en deze informatie aan u te verstrekken. Het gaat dan om bijvoorbeeld polissen, (spaar)bankafschriften, afschriften van beleggingsrekening, hypotheekakte, taxatierapport woning / auto, vennootschapsovereenkomst, jaarstukken bedrijf en huurovereenkomst.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.