Bij de verdeling van de gemeenschap moet u denken aan het verdelen van onder andere de:
Onze mediators zullen met u (uitvoerig) per vermogensbestanddeel bespreken wat bij verdeling komt kijken, welke verdeling voor u beiden het meest wenselijk is en wat de (fiscale en juridische) gevolgen daarvan eventueel zijn.
Zie voor meer informatie onder gemeenschap van goederen.
Als u op huwelijkse voorwaarden trouwt, dan betekent veelal (tenzij anders staat vermeld in de akte) dat er geen gemeenschap van goederen ontstaat, zodat in beginsel alles wat u heeft aan goederen of schulden van uzelf blijft en bij scheiding niet met uw echtgento(o)t(e) gedeeld hoeft te worden (koude uitsluiting).
De mediator bespreekt uitvoerig met u wat uw huwelijkse voorwaarden inhouden, inventariseert samen met u welke vermogensbestanddelen er zijn en wat daarmee moet gebeuren en informeert u over de details. Samen met de mediator komt u vervolgens tot afspraken over verrekening en eventuele verdeling.
Ook als u huwelijkse voorwaarden heeft laten opmaken, kan er echter sprake zijn van gemeenschap. Dat is iets anders dan een huwelijkse goederengemeenschap. U kunt namelijk gezamenlijk een goed in eigendom hebben, zoals een woning die op beider naam staat en/of een hypothecaire lening. Verder kan in de huwelijkse voorwaarden bepaald zijn dat er een beperkte gemeenschap aanwezig is, bijvoorbeeld een gemeenschap van inboedel of woning. Ook die gemeenschappen moeten in principe gedeeld worden ingeval van scheiding, net als ingeval van gemeenschap van goederen.
Zie voor meer informatie onder huwelijkse voorwaarden.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.